RSS-feed
A | A | A
Logo UiT in Bekkevoort

Tel. 013/46 05 60
Fax 013/32 29 77
E-mail:
info@bekkevoort.be

U bent hier: Home >> News overview >> Op zoek naar laatste echo's uit WO I voor tentoonstelling

In november 2018 zal het honderd jaar geleden zijn dat WO I eindigde. Om deze herdenking meer luister bij te zetten, zal de werkgroep WO I een tentoonstelling rond WO I organiseren. Deze werkgroep doet hiervoor een oproep om die laatste echo’s uit WO I op te vangen voordat ze definitief uit ons collectief geheugen zijn gewist. Ze herinneren ons immers aan een toch wel zeer ingrijpende periode uit onze geschiedenis. 

Twee voorbeelden
  1. Gevonden op zolder, een herdenkingsplaatje uit 1917: hulde aan Amerika voor de voedselhulp aan het noodlijdende België (foto rechts)

  2. Verhaal Mina vertelt, uit het archief van Heemkring Bekkevoort
    Wij woonden met ons gezinnetje in een lemen boerderijtje langs de Tiensebaan in Wersbeek. Mijn vader, Lowie van Wares, had de grond ervan gekocht met een speciale overeenkomst voor 99 jaar en er zelf een huisje met 'stallingskes' opgezet. Als kleine boer ging hij regelmatig helpen bij grotere boeren in de buurt, zoals bij Bruyninckx, die wat hogerop woonde in dat pachthof op de vetwei. Onder de oorlog werden er regelmatig controles gedaan op de voedselvoorraden. Op zekere dag kwam er een jonge Duitse soldaat langs. Hij was helemaal alleen en duidelijk niet op zijn gemak. Hij vroeg naar ons graan.
    Zoals gewoonlijk hadden wij de oogst uitgegoten op de zolder. We ondervonden dat de muizen erop afkwamen. Daarom had mijn broer een muizenval met een stukje spek op de hoop haver gelegd. De controleur begaf zich naar de zolder en woelde met zijn handen in de haver. Plots hoorden we een hels geschreeuw. Hij had met zijn vingers per ongeluk in de muizenval gegraaid. "O wee, nu gaat hij ons zeker doodschieten,” dacht ik. Bang wachtten wij beneden af wat er gebeuren zou. Toen de jonge Duitser de trap afkwam, deed hij niets en ging gewoon weg. Blijkbaar had hij nog een grotere schrik gepakt dan wij. Hij was tenslotte ook maar een mens ...
Bezorg je echo aan de werkgroep WO I

Zoals dit kleine verhaal doen er nog zovele de ronde. Als we deze nu niet meer optekenen, gaan ze voorgoed verloren. Wat voor jou misschien een fait divers lijkt, kan hoe bescheiden dan ook, een zeer waardevolle bijdrage leveren om ons verleden beter te begrijpen. Dus kom op met je verhaaltje, je aantekeningen, foto's, prentjes of dingetjes uit die tijd. Zo help je mee om van deze tentoonstelling er eentje van ons te maken. Het zijn immers de kleine dingetjes die allemaal samen onze grote geschiedenis uitmaken.

Je kan hiervoor contact opnemen met de werkgroep WO I (zie Info).

Info
Bibliotheek Bekkevoort, 013/46 05 55, bekkevoort@bibliotheek.be